Fleming Dr.

Stage  | Building Control
Status | Pending
Client  | Private

A 'Braaivleis' Space

Situated in a rural pocket of development on the outskirts of Bedfordshire. The braaivleis space, Braai meaning 'to grill' and vleis meaning 'meat', is a South African social custom for barbecue. When approached by the clients to discuss the initial concept, the braaivleis was a first for the studio. After deliberate planning and careful design we were able to achieve a design which complimented the existing dwellings envelope, exceeding the clients expectations and satisfying the parish and county council.

The brief was to open up the existing interior by removing existing partition walls, creating an open play layout between the kitchen, living and dining facilitating a more inclusive social environment. We extended upon the rear facade to create an internal/external social space accommodating the featured braaisvleis, centred on the flank wall with a symmetrical fit out. The proposed space features bi-folding doors either side removing the boundaries of internal space to flow out onto a venetian courtyard with beautiful light toned stone finishes to compliment the pale yellow brick and stone coping detailing.

Fleming Dr. General Plans
Fleming Dr. General Elevations

All Recent Work